Тема: Хімічна промисловість у нашому житті.
Мета: ознайомити дітей з продуктами хімічної промисловості щоденного використання, виконати практичну роботу по дослідженню інформації про харчові добавки на етикетках харчових продуктів різного походження, що реалізовуються в м. Чернівці.
Значення хімії у повсякденному житті
У побуті ми практично щоденно зустрічаємося з продуктами хімічної промисловості. Нині побутова хімія – це самостійна галузь промисловості. Щороку у світі виробляється майже 30 млн. тон товарів побутової хімії. Це мийні, дезінфікуючі засоби, засоби догляду за меблями й підлогою, для боротьби з комахами і захисту рослин, засоби для вибілювання, підкрохмалювання, різноманітні фарби, клеї, автокосметика тощо.
У побуті широкого застосування набули мийні засоби. Вони належать до поверхнево-активних речовин і з успіхом видаляють забруднення з поверхні тканин. Залежно від призначення до складу синтетичних мийних засобів входять різні лужні добавки: силікат натрію, фосфати натрію, сода, які полегшують прання бавовняних і льняних тканин, капрону. Але ці пральні порошки не можна застосовувати для прання виробів із вовни і лавсану, оскільки вони поступово руйнуються під впливом лужного середовища. Для таких виробів застосовують мийні засоби, які створюють у воді нейтральну реакцію.
Деякі синтетичні мийні засоби містять відбілювачі, що руйнують стійкі забруднення, через які тканина набуває сірого або жовтого кольору. Відбілювачем може бути перборат натрію NaBO3 · 4H2O пероксид натрію Na2O2 і пероксид гідрогену H2O2.
Для чищення посуду, раковин у мийні засоби часто вводять тверді інертні речовини – абразиви, які полегшують механічне руйнування твердих забруднень.
Випускається широкий асортимент засобів особистої гігієни і парфумерно-косметичних препаратів, засобів боротьби з комахами, плямовивідні засоби і багато іншого.
Згідно Європейської цифрової кодифікації харчові добавки поділяють таким чином:
Е 100...Е 182 – барвники;
Е 200...Е 299 – консерванти;
Е 300...Е 399 – антиокисники (антиоксиданти);
Е 400...Е 449 – стабілізатори консистенції;
Е 450...Е 499 – емульгатори;
Е 500...Е 599 – регулятори кислотності, розпушувачі;
Е 600...Е 699 – підсилювачі смаку і аромату;
Е 700...Е 800 – запасні індекси для іншої можливої інформації;
Е 900 і далі – глазуруючі речовини, добавки, що покращують якість хліба
Практична робота. Дослідити представлення інформації про харчові добавки на етикетках харчових продуктів різного походження, що реалізовуються в м. Чернівці. Проаналізуйте склад 15...20 найменувань харчових продуктів (цукерок, кондитерських виробів, солодких напоїв). Відмітьте, які барвники в них використовуються, до якого класу вони належать, чи дозволене їх використання в Україні. Зазначте продукти, де найчастіше використовується барвник Е103, Е110, Е122, Е124. Результати проведеного аналізу оформіть у вигляді таблиці:
(Аналіз харчових продуктів щодо вмісту харчових добавок, № Назва продукту, Виробник, Природні барвники Синтетичні барвники).
Немає коментарів:
Дописати коментар